четвъртък, 9 април 2015 г.

Книгата ,,Село Радилово: Последната хекатомба за България"

  ,,Село Радилово: Последната хекатомба за България" е съавторски труд на писателите Лазар Грозданов и Петър Караджов. Поводът за написването му е наближаващата седемдесе годишнина от гибелта на тримата радиловски войници - Ангел Караджов, Спас Пройчев и Тодор Дачев, загинали в един и същи ден, на 28. 10. 1944-та година. Книгата е художествена документалистика, която предлага както нов прочит, така и непубликувани досега факти от историята на село Радилово.
Тя обхваща историческите събития от Балканската война до участието на радиловските мъже в военните подразделения на Първа българска армия през Втората световна война. Това е време на политически сблъсъци и резки обрати в историята, които са пречупени през индивидуалните съвременни тълкувания и пристрастия на авторите . Войната е показана в цялостната й същност на колективно убийство, но е засегнат и друг важен момент. Войната повлиява преди всичко човешката ориентация по отношение на ценностите. Дори и в междувоенния мирен период рецидивите от неугасналите страсти на войната намират почва под формата на политически противоборства, в които падат не малко радиловски жертви, изчерпателно описани в книгата. Това насилие има няколко логични обяснения, но основното е, че при война човешкият живот се обезценява.
Книгата дава своя принос за осветляването на репресиите след Девети септември, които се премълчаваха по понятни за всички причини.
Историята на Радилово, подобна на историята на цялата страна, има своите моменти на възходи и падения. Това, което поражда чувство на гордост, са патриотизмът и жертвоготовността, които са  персонифицирани в участта на радиловските войници, борили се храбро за родината. В книгата детайлно са описани военните действия, бойната численост и въоръжението на воюващите страни. Мрачната и отровна атмосфера на войната се усеща най-вече чрез използваните сведения от свидетелства и спомени на роднините и близките на загиналите.
Книгата завършва с пълен списък на участниците във Втората световна война от село Радилово. Тя е сериозен принос за развитието на Пазарджишкото краезнание и за опазване на родовата памет на радиловчани.





Няма коментари: