четвъртък, 9 април 2015 г.

Книжката ,,Приказки за малки и големи" от Екатерина Данчева

        Наименованието на книжката ,,Приказки за малки и големи" от Екатерина Данчева много сполучливо определя съдържанието й. В нея могат да се намерят приказки за всички. В някои от текстовете авторката запознава децата с нравите на различните животни. Художественото описание е вглъбено за сметка на динамиката. Тези текстове въздействат хармонизиращо и успокоително. Но в книжката има и произведения, които биха донесли естетическа наслада и за възрастния читател. Подобно четиво е приказката ,,Глухарче", която пленява със своята лиричност и наподобява стихове в проза.
В повечето случаи художествените образи и главните персонажи са прототипи от животинския свят, което не само ги прави забавни, но постига и друга цел. Животните-герои на повествуванието, са поставени в различни ситуации, сред които преобладават перипетиите на надвисналата заплаха и беда. Малкият читател съпреживява всички притеснения и страхове, което изостря неговата чувствителност към животните и природата. Повечето от приказките завършват с хепиенд, което има отношение към позитивния характер иа текста и настроението на читателя. Развръзките са в положителна насока спрямо морално-етичните норми, чрез което авторката насочва косвено читателя към човешките добродетели - миротворство, състрадание, любознателност, ученолюбие и прочие.
Във всички текстове приказното и литературността съжителстват уютно. Акварелните илюстрации, изпълнени с богата палитра цветове, съответстват на разнообразните изразни средства. С прецизност и богат език Екатерина Данчева обръща изключително внимание на детайла и естетиката до пълното изчерпване на всяка литературна сценка. Въпреки това изразните средства са съобразени с езиковите възможности на децата.
Книжката има прекрасни илюстрации, което я прави атрактивна  за малкия читател.

Няма коментари: